top of page

NIEUWSBRIEF #23

DE VERBONDENHEID VAN MENS EN NATUUR

DE VERBONDENHEID VAN MENS EN NATUUR 

Geschreven door Lotte de Jong  -  leestijd 2 minuten

HET CONCEPT ACHTER GARDENING - Soms kom ik met &lotte op bijzondere plekken. Landgoed Oud Amelisweerd is zo’n plek. Dichtbij huis en al bekend, ik wandel er graag! Maar de afgelopen maanden kwam ik er niet alleen om te wandelen, ik was er voor het maken van een nieuwe tentoonstelling! In opdracht van Creative Coding Utrecht maakte ik het ontwerp voor de tentoonstelling Gardening, over mens, natuur en technologie. De grote vraag was hoe de geschiedenis van Amelisweerd, het landhuis en haar omgeving en de digitale kunstwerken verbonden konden worden. En aan mij de eer om hier een antwoord voor te zoeken.

 

Ik ging opzoek naar een manier waarop ik jou als bezoeker wegwijs kon maken in de soms ingewikkelde thema’s mens, natuur en technologie. Want laten we eerlijk zijn, soms is moderne kunst moeilijk te begrijpen. Bij de start van jouw bezoek krijg je een ponskaart mee. Bij ieder kunstwerk dat je ziet bepaal jij of deze behoort tot het thema cultuur, kunst, technologie of analyse in relatie tot het overkoepelende thema: natuur. Aan het einde van de route leg je jouw keuzes vast in een grafische diagram. Zo kun je jouw uitkomst zien in relatie tot die van je medebezoekers. 

 

Daarnaast heb ik een letterlijke verbinding gelegd met de natuur, namelijk door buiten naar binnen te halen. Om je (letterlijk) de weg te wijzen door het Landhuis, is er overal mos te zien. En nee, natuurlijk maken we geen gebruik van kunst mos. Het is allemaal echt! Net als alle planten die te zien zijn in de tentoonstelling. Zo komt Gardening letterlijk tot leven! Het mos patroon wat je overal ziet is afgeleid van de grafische vormgeving voor de tentoonstelling. Deze is gemaakt door Ward Goes. In de huisstijl wilde hij groei, bloei, maar ook verval laten zien.

 

Amelisweerd is de perfecte locatie voor deze tentoonstelling, omdat het al jaren het middelpunt is van een strijd tussen mens en natuur. Als je in Utrecht woont, kan je het niet gemist hebben: er zijn plannen om de A27 te verbreden, maar dat betekent dat er een deel van de natuur van Landgoed Amelisweerd verloren gaat. En dat laten mensen uit de omgeving niet gebeuren. Deze discussie laat dus precies zien hoe belangrijk natuur is voor veel mensen.

 

Heb ik je nieuwsgierig kunnen maken naar deze tentoonstelling en de prachtige omgeving? Dan is dit je kans! Kom jij op een speelse manier de verbanden tussen mens, natuur en technologie ontdekken? Gardening is nog t/m 31 juli 2022 te bezoeken op en rond Landhuis Oud Amelisweerd.

 

Lotte de Jong

P.S. Je vindt het project ook op de website!

bottom of page