NIEUWSBRIEF #26
EN DAN ... VIND JE HET INEENS!
EN DAN ... VIND JE HET INEENS!
Geschreven door Lotte de Jong - leestijd 4 minuten
Soms heb je je dag niet, je moet echt aan de slag met dat nieuwe ontwerp, die moeilijke tekst of die spannende presentatie voorbereiden. Je wordt bedolven onder honderd kleine taken, mails en een lange to-do lijst. Maar eigenlijk wil je gewoon maken, schrijven en interessante gesprekken voeren. Er lijkt iets te ontbreken. De inspiratie is zoek. Die ene bijzondere vorm, die lekkere quote of perfecte openingsslide. Wanneer je die hebt, valt alles waarschijnlijk op z’n plek. Wanneer je het echt nodig hebt, is het er vaak niet… tot dat je er niet meer zo op gefocust bent. Dan vind je het ineens!
Het belang van inspiratie
Zelf haal ik vaak inspiratie uit gesprekken met collega’s, vrienden en het dagelijks leven. Een ander perspectief op een situatie is dan precies wat ik nodig heb om zelf verder te komen. Daarnaast houd ik van beeldende inspiratie. Het is niet voor niets dat er vaak gezegd wordt: een beeld zegt meer dan duizend woorden. De combinatie van bepaalde kleuren, vormen of het ontwerp van een ander kunnen soms net dat zetje geven voor een eigen kwestie waar ik tegenaan loop.
Toch blijft inspiratie ook een ontastbaar fenomeen. Soms zoek ik naar feiten over dit onderwerp en lees ik onderzoeken waarin psychologen kijken naar wat inspiratie met de mens doet. Zo werd er zelfs wetenschappelijk vastgesteld dat er een verband bestaat tussen inspiratie en creativiteit. Jaah hè hè, dat wist ik natuurlijk al lang. Het is namelijk hoe ik als maker creëer.
Wall of Nursing
Inspireren, dat is precies het doel van een recent afgerond project van &lotte. De Wall of Nursing van Ziekenhuis Nij Smellinghe is een muur door, voor en over verpleegkundigen. Je kunt er zien welke ontwikkelingen het verpleegkundig vak heeft doorgemaakt en de impact van de zorg is voelbaar. Toen ik werd benaderd voor deze opdracht, was de vraag duidelijk: hoe creëren we een fysieke plek in het ziekenhuis waar (toekomstige) verpleegkundigen geïnspireerd worden over hun eigen vak en verpleegkundig leiderschap?
Op deze inspiratiewand wordt de trots en passie van de verpleegkunde weergegeven. Er is een podium voor belangrijke zorgmedewerkers van vroeger en nu. Zo lees je bijvoorbeeld over Florence Nightingale (1820-1910), zij wordt ook wel Lady with the lamp genoemd. Door het verzamelen en analyseren van statistische gegevens verbeterde ze de zorg, daarmee is zij de grondlegster van de moderne verpleegkunde. Ook leer je Tommie Niessen (1991) kennen. Met zijn platform Tommie in de zorg zet hij op een positieve en realistische manier de zorg op de kaart. De Wall of Nursing vertelt een verhaal; door een combinatie van verdieping in de geschiedenis aan de hand van objecten die vroeger werden gebruikt in de zorg en hedendaagse ontwikkelingen wordt de groei in de zorg zichtbaar.
Op de Wall of Nursing is ook veel ruimte voor waardering. Een deel van de wand is magnetisch, hier kunnen notities, briefjes en bedankjes van bezoekers en patiënten van het ziekenhuis worden opgehangen. Dat maakt de dankbaarheid voor de zorg zichtbaar voor iedereen. Om de inspirerende factor van de Wall of Nursing actief te houden is het mogelijk voor het ziekenhuis om de inhoud van de wand eens in de paar maanden te wijzigen. Er kunnen andere zorgprofessionals in het zonnetje worden gezet, er is ruimte voor oude en nieuwe objecten en de artikelen over verpleegkundig leiderschap en berichten van patiënten kunnen gewisseld worden. Hierdoor wordt er verbondenheid met het vak en elkaar gecreëerd. Verpleegkundigen mogen trots zijn op hun vak dat blijvend in ontwikkeling is!
Lotte de Jong
P.S. Deze mooie tekst, geschreven door Maurice van Dinther (WAFL), wil ik je niet onthouden. Het is de introductietekst van de Wall of Nursing en inspireert de huidige en nieuwe generatie van verpleegkundigen:
Zorg in Beweging
Verpleegkundigen. Je hebt ze in vele soorten en maten.
Met verschillende specialisaties en expertises.
Wat zij met elkaar gemeen hebben?
Samen vormen zij de spil van de zorg.
En allemaal willen zij het beste voor hun patiënten.
Zorgdragen voor goede zorg is voor hen vanzelfsprekend.
Daarom is verpleegkunde altijd in ontwikkeling.
En beïnvloeden verpleegkundigen de zorg continu.
Door hun individuele bijdragen en verpleegkundig leiderschap wordt de zorg elke dag beter.
Hiervoor slaan zij zichzelf niet graag op de borst.
Zorgdragen voor goede zorg doen zij niet voor erkenning.
Zij doen dit voor de patiënt.
Door het ontwikkelen van ons vak vergroten wij de impact op de wereld.
Verpleegkundig Leiderschap. Dat zet zorg in beweging.