top of page

NIEUWSBRIEF #20

(NIET) AANRAKEN A.U.B.

220207_GIF_Banner_nieuwsbrief_Bakkerijmuseum.gif

(NIET) AANRAKEN A.U.B.

Geschreven door Lotte de Jong  -  leestijd 3 minuten

Weet je wat ik zo leuk vind aan het Bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerij’ in Medemblik? Dit museum blijft trouw aan zichzelf, maar durft wel net die spannende stap te nemen die veel kleinere musea niet durven te nemen. Ze durven iets nieuws te proberen. Al twee jaar ben ik bezig met een volledige herinrichting van de vaste collectie van het museum. Fase één van de verbouwing zit erop en fase twee is op dit moment in volle gang. Zo krijgt dit familiemuseum stap-voor-stap een totale transformatie, waarbij hun verhaal op een chronologische manier verteld gaat worden. Te beginnen in de 17e eeuw, ga je mee terug in de tijd?

 

In de proloog van het museum maak je kennis met het bakkersgilde uit de 17de eeuw. Er is een duidelijke verdeling tussen brood en koek en later het banket, ook wel suiker genoemd. Het was dan ook een logische keuze om de verhaallijn in de tentoonstelling verder op te delen in brood, koek en banket. De drie verhaallijnen volgen elkaar op en zo word je meegenomen door de geschiedenis van het bakkers vak. De conservatoren van het Bakkerijmuseum zijn inhoudelijk expert over de kennis die gedeeld wordt in het museum. Ik heb ervoor gezorgd dat alle informatie die het museum te bieden heeft, een logisch en interessant verhaal vormt voor bezoekers.

 

Door de verschillende type bezoekers zijn er meerdere lagen in de informatie aangebracht. Voor kinderen is dit museum een plek van ontdekking, leren en ervaren, er is van alles te doen! Maar ook voor de ouders en grootouders valt er wat nieuws te leren op een hoger niveau. Zo worden er workshops aangeboden en zijn er recepten beschikbaar voor bijvoorbeeld suikertrekken, cacao schilderen en brood bakken. Vervolgens is er rekening gehouden met de expert of hobbyist die een bezoek brengt aan dit museum. Zij kunnen bijvoorbeeld door het scannen van een QR-code meer achtergrondinformatie over de gepresenteerde objecten tot zich nemen. Naast bovenstaande keuzes is er extra aandacht besteed aan het beter toegankelijk maken van het museum. De ruimtes zijn rolstoelvriendelijk, er zijn voelobjecten aanwezig en geleidelijnen aangebracht op de grond.

 

Toegankelijkheid wordt in de culturele sector steeds belangrijker, cultuur is namelijk van en voor iedereen. Een herinrichting is de perfecte mogelijkheid om meer aandacht te hebben voor de toegankelijkheid van een ruimte. En ook voor toegankelijkheid is creativiteit nodig. Het gaat niet alleen om een bredere gang of een invalidentoilet. Het museumbezoek moet zo normaal mogelijk zijn en eventuele toevoegingen moeten opgaan in het totale ontwerp. Een museumtekst in braille of in de vorm van audio is niet genoeg. Iedereen willen kunnen voelen en ervaren. Daarom zijn bijvoorbeeld voelobjecten een mooie toevoeging. Dit is trouwens niet alleen leuk voor blinden of slechtzienden, maar voor iedereen eigenlijk. Want hoe voelt een speculaasplank en is suiker echt zo plakkerig als we denken? Dat wil ik zelf ook wel weten. Van jongs af aan raak ik het liefst alles aan, dus hoe frustrerend is het dat je in musea nooit wat mag aanraken! Voor het Bakkerijmuseum geldt: RAAK AAN A.U.B! Het prikkelen van alle zintuigen stimuleert nieuwsgierigheid en zorgt voor een totaal beleving.

 

Voor mij is een ruimtelijk ontwerp pas af als alles klopt. Voor dit museum was het noodzakelijk om ook een nieuwe huisstijl te ontwerpen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende uitgesproken kleuren. Ieder thema heeft zijn eigen kleur, zodat de splitsing in onderwerpen duidelijk is voor de bezoeker. Daarnaast is onderdeel van mijn taak ook het verzorgen van een volledig grafische laag en begeleiding in de realisatie. Een concept in 2D en 3D en de uitwerking daarvan, dat is wat STUDIO &lotte het liefste doet!

 

Vanaf zaterdag 19 februari gaat het Bakkerijmuseum weer open. Dus mocht je in de buurt zijn, breng dan een bezoek aan het lekkerste museum van Nederland! En ik kan je vast verklappen, die slogan wordt echt waargemaakt. Als je een ticket koopt krijg je namelijk niet zomaar een papieren kaartje of online ticket, je krijgt een koekje! Het is het perfecte voorbeeld van hoe het concept wordt doorgevoerd in alle elementen van de beleving!

​

Lotte de Jong

bottom of page