top of page

NIEUWSBRIEF #16

Is spelen hetzelfde als ontwikkelen?

Is spelen hetzelfde als ontwikkelen?

Geschreven door Lotte de Jong  -  leestijd 4 minuten

In het woordenboek wordt het woord ontwikkelen omschreven als ‘tot volle groei brengen’ of ‘beschaving, kennis bijbrengen, vormen’. Je ontwikkelt jezelf van baby, naar peuter, naar kleuter en groeit van kind naar tiener, naar jongvolwassenen. En zelfs als volwassenen blijft zelfontwikkeling ontzettend belangrijk. We moeten blijven leren en uitproberen om onszelf te ontwikkelen. Misschien is het wel relevanter dan ooit met de pandemie vers in ons geheugen. De thema’s leren en spelen stonden al eerder centraal bij het hoofdkantoor van kinderopvang Solidoe.

 

Voor Solidoe zijn het de kinderen die ertoe doen. Zij moeten de ruimte krijgen om zichzelf te kunnen ontwikkelen en spelenderwijs te leren. Met liefde en door middel van professionaliteit wil Solidoe een pedagogische omgeving bieden. Waar kinderen in een veilige, uitdagende en educatieve omgeving vaardigheden kunnen ontwikkelen die zij goed kunnen gebruiken, nu en in de toekomstige samenleving. Dit geldt trouwens niet alleen voor de kinderopvang zelf, maar ook voor het hoofdkantoor van Solidoe. Tijdens het ontwerpproces kwam bij mij de vraag naar boven is leren niet essentieel voor ons allemaal? Wat als ik een pedagogische ruimte voor iedereen zou kunnen ontwikkelen? En precies dat werd mijn ambitie voor de nieuwe inrichting van het hoofdkantoor van Solidoe.

 

Terug naar het kind, hoe ontdekken zij eigenlijk de wereld om zich heen? Eén van de eerste manieren waarop kinderen leren is aan de hand van vormen. Een vierkante doos kan voor een kind alles zijn, een huis of een auto bijvoorbeeld. En een rechthoek wordt een bed, catwalk of bus. Ondefinieerbaar materiaal prikkelt de fantasie van kinderen. Vanuit dit principe ontstond het idee om met basis vormen te gaan werken: een vierkant, cirkel en driehoek. En hoe gaaf zou het zijn als deze vormen ingezet kunnen worden in de dagelijkse bezigheden op kantoor! Bijvoorbeeld door ze in te zetten als metafoor, kruk of speelobject voor kinderen die mee zijn op oudergesprek. Met dit in gedachte heb ik een flexibele wand ontworpen.

 

Zo dat concept staat, en nu? Dit idee moest vertaald worden naar de totale inrichting. Door naar kinderen te kijken leerde ik dat je op meerdere manieren kan communiceren. Zo ging ik deze keer niet uit van woorden maar kleuren om de ontvangst en de multifunctionele ruimte te bewegwijzeren. Zo wordt er in het nieuwe hoofdkantoor dus gecommuniceerd via vorm en kleur.

 

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van zelfontwikkeling. Voor mij is het een dagelijkse bezigheid, een momentje voor mezelf om stil te staan, achterom en vooral ook vooruit te kijken. Momenten om van te leren en daarbij hoort vallen en opstaan. Eigenlijk precies zoals een kind ook doet ;)! Persoonlijke ontwikkeling maakt je niet alleen kritisch naar jezelf, maar ook naar je omgeving en de maatschappij. Dingen die mij bijvoorbeeld opvallen zijn onze Nederlandse haastigheid, het streven naar altijd beter, altijd gelukkig willen zijn en alles uit het leven willen halen wat erin zit. Maar weet je wat pas echt leven is … Vallen en weer opstaan. Daar horen goede en slechte dagen bij. En wie dit niet accepteert kan veel stress ervaren, overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen. Vandaag de dag is dat de wereld waar we in wonen en dat is best wel zorgelijk. Daarom ben ik samen met Willemieke van den Brink - Gouwentak & Tessa Verbei een onderzoek gestart. Het gaat over de impact van stress, overspannen zijn en burn-out krijgen in het dagelijkse leven, wat het met je doet en hoe je ermee om kunt gaan. Of misschien wel het belangrijkste, hoe kunnen we dit voorkomen? Wil je meer over dit project zien? Volg dan Stichting KIP op Instagram!

 

Lotte de Jong

bottom of page