top of page

NIEUWSBRIEF #18

De kunst van leven | anno nu.

211009_nieuwsbrief_banner_DDW21_GIF_MAB.gif

De kunst van leven | anno nu.

Geschreven door Lotte de Jong  -  leestijd 3 minuten

Stress, overspannen, druk, deze woorden horen we dagelijks om ons heen. Het druk hebben of te druk zijn, het lijkt de norm. Maar sinds wanneer? Het interesseert, fascineert en maakt ons nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar de oorsprong, de gevolgen en vooral zoekend naar een mogelijke uitweg. De interactieve installatie ‘De kunst van leven | anno nu.’ is vanaf 16 t/m 24 oktober te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. Nieuwsgierig naar het ontstaan? Ik vertel je er graag meer over!

 

stichting KIP

Begin dit jaar heb ik stichting KIP opgericht. KIP staat voor Kunstzinnige Interactieve Proeven en het doel is om bewustwording te creëren voor allerlei maatschappelijke onderwerpen. We willen een bredere kijk op de wereld bieden door menselijke interactie te creëren, gefocust op de zintuigen. KIP biedt kunstenaars en ontwerpers de mogelijkheid om samen te werken en zo van elkaar te leren.

 

Stress

Het eerste project van stichting KIP heeft als thema stress. Met afgelopen jaar nog vers in ons geheugen is dit thema relevanter dan ooit. In onze ogen kan het niet zo zijn dat we met alle stappen naar ‘normaal’ weer opgebrand en uitgeblust door het leven gaan. Daarom willen we nu bewustwording creëren, nieuwe inzichten bieden, taboes doorbreken en het thema bespreekbaar maken. Samen met social designer Willemieke en scenograaf Tessa presenteren we een omgeving waarin het ‘oké’ is om jezelf te zijn. Waarin je het gevoel krijgt dat je niet alleen bent en handvatten krijgt om het ‘anders’ te doen. Zo is het project ‘De kunst van leven | anno nu.’ ontstaan.

 

Veldonderzoek

We zijn dit project gestart met een veldonderzoek. Hier zijn we in gesprek gegaan met onze medemens. Want hoe vaak ervaren mensen stress? Waar in het lichaam voelen we dat dan? En hoe gaan we om met alle druk van binnenuit of juist van buitenaf? We spraken met mensen tussen de 15 en 75 jaar. Met veel zorg en interesse hebben we geluisterd naar mooie verhalen, inzichten en levenslessen. Het gesprek startte met de vraag ‘Ervaar jij wel eens stress?’. Op deze vraag antwoordden 44,7% soms, 25,5% vaak en 19,2% bijna altijd.

 

Dutch Design Week 2021

De conclusie die we hebben getrokken uit dit onderzoek is dat rust en ontspanning het meest nodig zijn om stress te verlagen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. De vraag is dan ook; wat is waardevol voor jou? Jouw persoonlijke antwoord op deze vraag vormt precies die dingen waar je tijd aan moet/mag/kan besteden als je je vaak gestrest voelt.

Wat wij ook geleerd hebben uit dit onderzoek is: probeer in het hier en nu te zijn. Je eigen basis moet goed zijn (en het is ook oké als je nog zoekende bent naar jouw basis). Maar hoe ben je in het hier en nu? Om je hierbij te helpen hebben we een interactieve installatie ontwikkeld die te zien is op de Dutch Design Week 2021. ‘De kunst van leven | anno nu.’ is van 16 t/m 24 oktober te zien in de Melkfabriek, Kanaaldijk-Zuid 1-01, 5613 LE in Eindhoven.

 

Leuk om je te zien bij de Dutch Design Week!

 

Lotte de Jong – stichting KIP

 

P.S. Om ervoor te zorgen dat KIP nog meer van dit soort installaties kan ontwikkelen en om kunstenaars de ruimte te geven hun concepten uit te voeren, is er een crowdfunding actie opgezet. Hoe gaaf zou het zijn als dit soort projecten meer aandacht kunnen krijgen! Steun jij KIP in dit avontuur?

bottom of page