top of page

NIEUWSBRIEF #14

WAT WAS ER EERDER, DE KIP OF HET EI?

Wat was er eerder, de KIP of het ei?

Geschreven door Lotte de Jong  -  leestijd 3 minuten

Als je STUDIO &lotte volgt op sociale media dan heb je het waarschijnlijk al voorbij zien komen. Een paar weken geleden heb ik Stichting KIP gelanceerd. KIP staat voor Kunstzinnige Interactieve Proeven. We buigen ons over maatschappelijke vraagstukken en zoeken naar antwoorden door menselijke interactie te creëren, gefocust op de vijf zintuigen. De verschillende onderzoeken van KIP worden als bouwstenen gepresenteerd en we bouwen graag met jou verder! Nu vraag je je natuurlijk af: wat kwam er eerst, de kip of het ei? Nou voor Stichting KIP is dat heel erg duidelijk.

 

In dit geval was het ei er eerst, KIP is daaruit geboren. Sinds ik gestart ben met STUDIO &lotte maak ik al gebruik van interactie met publiek en bezoekers door in te spelen op de zintuigen. Ik geloof namelijk dat jij de ervaring beter onthoudt als je zintuigen geprikkeld worden. Eigenlijk werk ik altijd samen met opdrachtgevers maar in 2018 en 2019 was ik mijn eigen opdrachtgever tijdens de Dutch Design Week. Hier presenteerde STUDIO &lotte twee maatschappelijke vraagstukken, om je anders te laten kijken naar bepaalde naar de wereld om ons heen.

 

Maar dit idee van onderzoek en het beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken begon eigenlijk al veel eerder. Tijdens de afronding van mijn masteropleiding in Engeland schreef ik mijn thesis over voeding. Met Food For A Better Lifestyle creëerde ik een paviljoen waar mensen leerden over gezonde voeding en vooral ook ervaarden dat dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Ook schreef ik een wetenschappelijk onderzoek over het beeld van een ‘gezond’ mens. En nee, toen wist ik nog niet dat ik Coeliakie had ;).

 

Het oprichten van een Stichting waarbij onderzoek centraal staat is al heel lang een droom van mij. Hierdoor creëer ik meer tijd voor mezelf om te onderzoeken wat ik zelf interessant vind. En wat ik interessant vind zijn de maatschappelijke vraagstukken waar we allemaal dagelijks mee bezig zijn. 

 

Nu KIP geboren is, start ik met een nieuw onderzoek. Dit keer gaat het over een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, burn-out. Opgebrand. Ik vraag me af: waar komt dit vandaan? Hoe is het idee ontstaan dat druk zijn synoniem is voor succesvol zijn? We willen altijd meer, sneller en beter en het is moeilijk te bepalen wanneer druk té druk wordt. Maar waarom is rust nemen dan zo lastig?

 

In onze samenleving is het normaal geworden dat we altijd aan staan, dit komt deels ook door de enorme opkomst van sociale media. Als je altijd aan staat is er maar weinig tijd voor een moment van rustige reflectie. Er is echter ook een andere kant in dit verhaal. Je ziet vaak dat mensen na hun burn-out hun leven heel anders gaan waarderen en op een manier dus dankbaar zijn voor het feit dat ze even pas op de plaats hebben moeten doen. Het zorgt ervoor dat zij duidelijke keuzes kunnen maken over wat voor hun prioriteit heeft. Hoe komt dat dan? En welke goede dingen zijn nog meer het gevolg van een burn-out?

 

Al deze vragen hoop ik te beantwoorden. Mijn doel is van dit burn-out onderzoek te leren en het misschien wel om te zetten naar iets waar we nieuwe kracht uit kunnen halen. Ik ben benieuwd naar wat jouw gedachten zijn over dit onderwerp. Zou je dat met me willen delen door te antwoorden op deze mail? Ik kijk uit naar dit nieuwe proces waar ik met Stichting KIP aan ga werken. Via mijn Instagrampagina blijf je op de hoogte van dit proces!

 

Lotte de Jong

bottom of page