top of page

NEWSLETTER #08

KUN JE ZINTUIGEN INLIJSTEN?

200313_CoverRodeStip_LOJ.gif

Een ruimte, een verhaal en minimaal twee zintuigen!

Written by Liz Seuren  -  leestijd 3 minuten

Zintuigen prikkelen

Tabitha Mosterdijk, student aan de Reinwardt academie in Amsterdam, stelde mij de vraag of ik bewust nadenk over hoe ik zintuigen wil prikkelen tijdens het ontwerpen van een nieuwe tentoonstelling. Ik wilde graag een kort en krachtig antwoord geven maar realiseerde mij dat ik hier niet zo snel op kon antwoorden. Dit zette mij aan het denken. Hoe kan ik mijn visie, wat sterk samenhangt met mijn ambities, goed uitleggen. Zintuigen prikkelen is hier zeker een onderdeel van want ik vind zintuigen interessant en oneindig. Al is dit niet mijn voornaamste doel. De vraag van Tabitha bracht mij op het idee om een interview te houden om zo samen opzoek te gaan naar het antwoord. Dit interview heeft mij geïnspireerd een uitgebreider stuk te schrijven over mijn manier van ontwerpen en hoe ik van Boxtel naar Lincoln (UK) via Frankfurt am Main (DE) in Utrecht terecht ben gekomen.

​

Waar het begon 

Ik was van kinds af aan al creatief, ik was al bezig met het creëren van niet bestaande dingen. Het was dan ook niet raar dat ik na het afronden van mijn vmbo-opleiding naar het Sint Lucas wilde. Een school voor creatieve beroepen in Boxtel. Mijn eerste gekozen richting was styling. Maar snel vond ik dit toch te beperkt waardoor ik overstapte naar de richting: interieur, gespecialiseerd op particuliere inrichting. Ik kon alsnog niet helemaal mijn draai vinden want ik merkte dat het inrichten van een huis samengaat met herinneringen. Elementen die een huis een thuis maken kan een ontwerper lastig ontwerpen.

 

Op het Sint Lucas merkte ik dat ik niet kon doorgroeien. Een van mijn verbeterpunten was de Engelse taal. Met dit in gedachte begon ik aan de bachelor: Product Design in Engeland. Echter was mijn eerste keuze Design for Exhibition and Museums (hier werd ik overigens na mijn bachelor wel aangenomen). Tijdens mijn studie Product Design stopte ik uren in detaillering, een proces wat nooit leek te stoppen. Vooral dat laatste vond ik lastig. Het was niet mijn favoriet, door zelfonderzoek kwam ik erachter dat ik mijn creativiteit wilde inzetten om mensen te raken. Dit door het vertellen van één verhaal.

 

In mijn Master Design for Exhibition and Museums heb ik geleerd dat bezoeker een grote rol speelt bij het vertellen van verhalen. ‘Hoe spreek je een bezoeker aan? Wat gebeurt er met de bezoeker als je een witte ruimte hebt met één rode stip?’

 

Mensen zijn kuddedieren. Ik heb altijd willen weten hoe ik een individu kan aantrekken, dit omdat ik weet dat als ik contact heb met één persoon vervolgens een massa kan bereiken. Een interessant vraagstuk in mijn carrière. Ik heb hier uiteindelijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en zo ben ik uitgekomen op het gebruik van zintuigen in een ontwerp. Zintuigen sturen onze hersenen aan en als je dat gebruikt kun je niet alleen communiceren met de zintuigen zien en horen maar ook proeven, ruiken en zeker ook voelen.

 

Opzoek naar echte connectie

Na mijn studie ben ik naar Duitsland verhuisd om als ontwerper aan de slag te gaan. Hier leerde ik wat ik niet wilde, voor mij werden belangrijke details weggelaten in het ontwerp. Voor mijn gevoel werd er vaak gekozen om voor de massa te ontwerpen. Terwijl ik juist bezig wilde zijn met de eindgebruiker.

 

Door mijn studies en eerste werkervaringen ben ik meer gaan kijken naar de eindgebruiker dan naar de opdrachtgever en daar pas ik de zintuigen op aan. Zo goed mogelijk inspelen op de behoefte van de eindgebruiker, is mijn doel. Zo werk ik met STUDIO &lotte al vier jaar voor opdrachtgevers maar, staat de eindgebruiker centraal.

 

Mijn voornaamste doel is niet alleen de zintuigen willen prikkelen maar met behulp van een ruimte een verhaal vertellen. Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van de tentoonstelling toeneemt, wanneer er bij een volwassen bezoeker minimaal twee zintuigen worden geprikkeld.  

​

Lotte de Jong

​

​

PS  Nieuwsgierig naar mijn werk? Een van de projecten waar STUDIO &lotte nu mee bezig is, is een reizende tentoonstelling voor het Nationaal Onderwijsmuseum: ‘Nazipropaganda voor de jeugd 1933-1945’. De tentoonstelling is hopelijk deze lente nog te bezichtigen, wanneer de musea weer opengaan. 

bottom of page